Web Analytics Made Easy - Statcounter

عبدالرحیم اسداللهی شنبه در گفتگو با ایرنا اظهار کرد: نرخ رشد طبیعی جمعیت در ایران ۱.۱ است. البته اخیرا مرکز آمار اعلام کرده است که نرخ رشد جمعیت به زیر یک دهم درصد رسیده است، این در حالی است که نرخ رشد جمعیت سالمندی در ایران ۴.۸ است. بنابراین سرعت رشد جمعیت سالمندان در ایران ۴.۸برابر بیشتر از رشد طبیعی جمعیت در ایران است که سیاستگذاران سلامت و حاکمیت باید به این مسأله توجه کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی ادامه داد: استان فارس بافت مهاجرپذیری دارد و این استان به دلیل برخورداری از شهری مانند شیراز که همیشه و به خصوص در سال‌های گذشته به عنوان شهر پاک‌ و سالم از نظر زیست محیطی شناخته شده، جزو استان‌های مهاجرپذیر کشور به شمار می‌رود. همچنین می‌توان گفت استان فارس و شهر شیراز یک شهر سالمندپذیر و بازنشسته‌پذیر است.

مهاجرت افراد سالمند به کلانشهر شیراز
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز اضافه کرد: در طول این سالها شاهد مهاجرت افراد فعال در حوزه صنعت به استان فارس بوده‌ایم. متأسفانه این افراد در محیط صنعتی که محیطی آلوده است کار کرده‌ و به دلیل مواجه شدن با عوامل زیان‌آور در محیط کار، به شدت در معرض ابتلا به بیماری‌های ناشی از فعالیت در این محیط قرار گرفته‌اند. لذا ممکن است در صورت مبتلا شدن به بیماری‌های شغلی، این بیماری‌ها را با مهاجرت خود به استان فارس و به ویژه شهر شیراز منتقل کنند.
عضو شورای سالمندان فارس بیان کرد: رویکرد هرم سنی جمعیتی استان فارس و شهر شیراز نشان می‌دهد که جمعیت سالمندان این استان بیش از میانگین کشوری است. در واقع به دلیل مهاجرت بسیاری از بازنشستگان و سالمندان از سایر شهرهای کشور به کلانشهر شیراز، جمعیت سالمندان این شهر در حال افزایش است و همین مسئله موجب شده شیراز جزو شهرهای پیر کشور محسوب ‌شود.
وی عنوان داشت: در حال حاضر بیش از ۳۰۰ هزار سالمند در شهر شیراز زندگی می‌کنند که بخش عمده‌ای از این جمعیت به دلیل دسترسی‌ بهتر به امکانات و خدمات شهری در مرکز شهر که بافت فرسوده شهر محسوب می‌شود ساکن هستند و باید این موضوع مورد توجه مسئولین قرار بگیرد.
اسداللهی یادآور شد: سالمندان با گذر از دوران جوانی و میانسالی، با مسائل و مشکلات مختلفی در حوزه روابط اجتماعی، سلامت جسمانی و روانی روبه‌رو می‌شوند و آنان به علت تغییرات زیاد اسکلتی‌عضلانی مربوط به فرآیند سالمندی مستعد سقوط هستند. بنابراین سقوط یا افتادن، یکی از شایع‌ترین و جدی‌ترین مشکلات دوران سالمندی به شمار می‌رود.
وی اظهار کرد: در واقع سقوط دومین علت مرگ ومیر ناشی از مصدومیت های غیرعمدی در سراسر جهان است. هرساله حدود ۴۲۴ هزار نفر در سطح دنیا با علت سقوط می میرند که بیش از ۸۰ درصد آنها از کشورهای کم درآمد و متوسط است و سالمندان از بیشترین تعداد سقوط های کشنده رنج می برند.
اسداللهی با بیان اینکه سقوط یک حادثه ناگهانی و ناخواسته است، گفت: از هر سه سالمند بالای ۶۵ سال، حداقل یک نفر سابقه سقوط در یک سال گذشته را داشته و در سن ۸۰‌سالگی این نسبت به پنج درصد افزایش می‌یابد.
عضو هیأت علمی بخش سالمندان دانشگاه علوم پزشکی شیراز، افزود: سقوط در سالمندی، یک عارضه مرتبط با سلامتی و مشکل شایع بهداشتی محسوب می‌شود و از عوارض سقوط، می‌توان به آسیب‌های جسمانی، روانی، کاهش وضعیت عملکردی و فعالیت‌های اجتماعی و بار مالی برای پرداخت هزینه‌های پزشکی اشاره کرد.
او ادامه داد: حدود ۴۰ تا ۶۰ درصد سالمندانی که دچار سقوط می‌شوند، ممکن است آسیب‌های جدی مانند شکستگی‌های کمر، ران، لگن، دنده‌ها و خون‌ریزی مغزی را تجربه کنند و به دلیل عوارض سقوط، حدود یک‌سوم سالمندان، در بیمارستان بستری می‌شوند.

سقوط مهم‌ترین علل مرگ‌ومیر در سالمندان
اسداللهی بیان داشت: سقوط یکی از مهم‌ترین علل مرگ‌ومیر در سالمندان نیز به شمار می‌رود؛ به طوری که حدود ۳۰ درصد از سالمندان بالای ۶۰ سال و ۴۰ درصد از سالمندان بالای ۸۵ سال به دنبال سقوط فوت می‌کنند.
وی با بیان اینکه تعادل توانایی جمع آوری سیگنالهای حسی  مربوط به موقعیت فرد و تولید پاسخهای حرکتی مناسب برای کنترل حرکت بدن است، گفت: زمانی که این توانایی به دلیل بیماری و روند پیری در افراد سالمند مختل می شود، خطر سقوط افزایش می یابد و متأسفانه ترس از افتادن موجب ایجاد یک وضعیت روانی و محدود کننده فعالیت های فیزیکی می‌شود.
این استاد دانشگاه عنوان داشت: میزان ترس افراد سالمند می تواند به مراقبت بیش از حد به محدودیّت های حرکتی و عدم استقلال آن ها بیانجامد، که این خود می تواند اُفت در عملکرد حرکتی سالمندان را به دنبال داشته باشد. در نتیجه ترس از افتادن یک متغیّر روانشناختی در میان سالمندان ساکن در جامعه است و منجر به کاهش عملکرد تعادل، محدودیت فعالیت و مشارکت اجتماعی و کاهش کیفیت زندگی آنها خواهد شد.
وی یادآور شد: از طرفی زمین خوردن بار مالی قابل توجهی بر فرد اعمال می‌کند. خدمات و مراقبتهای درمانی و اجتماعی به دلیل هزینه بالای بیمارستانها، ضرورت نیاز به پرستاری و مراقبتهای طولانی مدت و غیره، باعث افزایش بار مالی می‌شود. بنابراین پیشگیری از زمین خوردن و خصوصا شناسایی سالمندانی که در معرض خطر زمین خوردن قرار دارند، یک هدف بزرگ برای سلامت جهانی محسوب می‌شود.
اسداللهی اظهار کرد: عوامل خطرزایی که احتمال زمین خوردن را افزایش می‌دهد شامل سابقه زمین خوردن، اختلال در راه رفتن، استفاده از وسایل کمک حرکتی، سرگیجه، بیماری پارکینسون، مصرف داروهای ضد تشنج، کیفیت محیط و طراحی و معماری داخل، آلودگی‏زیست محیطی، آلودگی هوا، برنامه ریزی شهری و محیط دوستدار سالمند، ناتوانی‌های فیزیکی و ترس از زمین خوردن، ضعف عضلانی، کندی حرکتی، نقص بینایی، مشکلات مفصلی، افسردگی، مشکلات شناختی و سن بالای ۸۰ سال می‌شود.

نقش محیط و آلودگی هوا در عدم تعادل سالمندان و سقوط آنها
وی بیان کرد: تقریبا دو سوم زمین خوردن ها در سالمندان قابل پیش بینی هستند و به سادگی با شناسایی عوامل ایجاد کننده خطر و تغییرات در محیط زندگی فرد می‌توان از رخداد آن پیشگیری کرد. از این میان، عواملی که می تواند از طریق مداخله اصلاح شود، سابقه سقوط و طراحی محیط و آلودگی ها است.
اسداللهی یادآوری کرد: در کنار فاکتورهای زیستی و ژنتیکی که موجب اختلال در تعادل سالمندان می‌شود این فرضیه از گذشته مطرح بوده است که آیا محیط هم به اختلالات تعادل در سالمندان دامن می‌زند و به طور کلی محیط در تشدید عدم تعادل در سالمندان چه نقشی دارد؟

نتایج یک پژوهش
این استاد دانشگاه اظهار داشت: بر همین اساس تیم تحقیقاتی ما تمام تلاش خود را به کار گرفت تا برای اولین بار در سال ۱۴۰۰ در یک مطالعه پیمایشی مستخرج از پایان‌نامه کارشناسی ارشد بهداشت عمومی، پژوهشی را انجام دهد و به ارتباط و تأثیرات محیط و آلودگی هوا بر عدم تعادل سالمندان و سقوط آنها بپردازد.
وی اضافه کرد: ما تلاش کردیم با یک بررسی تحلیلی_ مقطعی در جمعیت ۴۸۹ نفره سالمندان استان فارس در دو منطقه روستایی و شهری به تأثیرات محیط و آلودگی‌ها در عدم تعادل سالمندان و سقوط آنها بپردازیم و پس از اخذ مجوزهای لازم و تأیید کمیته اخلاقی دانشگاه علوم پزشکی شیراز مبنی بر صحت و قانونی بودن انجام پژوهش اطلاعات مربوط به سابقه سقوط طی یکسال گذشته، ترس از سقوط، تست تعادلی غیر طبیعی در وضعیت متحرک، ناپایداری هنگام راه رفتن و یا ایستادن در سالمندان و همچنین اطلاعات دموگرافیک آنان شامل سن، جنسیت، بیماری مزمن، بهداشت عمومی و محل سکونت بصورت شهری روستایی از سامانه سیب استخراج شد.
او بیان داشت: معیار اصلی جهت ورود به مطالعه مربوط به سالمندانی بود که اطلاعات مربوط به آنان بر اساس سرشماری ابتدای سال ۲۰۲۱ در سامانه سیب موجود و فرم مراقبت از نظر خطر سقوط و عدم تعادل جهت آنان ثبت شده باشد.
اسداللهی عنوان داشت: در ابتدا از سالمند مراجعه شده به مراکز خدماتی بهداشتی و درمانی در خصوص سابقه سقوط طی یکسال گذشته، ناپایداری هنگام راه رفتن یا ایستادن و ترس از سقوط سوال کرده؛ چنانچه به هر سه سوال مطرح شده جواب مثبت داده شد تست تعادل غیر طبیعی در وضعیت متحرک جهت سالمند انجام می‌گرفت.
وی یادآوری کرد: از سالمند خواسته می‌شد از روی صندلی بلند شود و به اندازه سه متر در مسیر مستقیم تا نقطه ای که روی زمین با علامت مشخص شده است با سرعت معمولی به طرف جلو برود، سپس برگردد و به طرف صندلی آمده و مجدداً روی صندلی بنشیند. از زمان شروع حرکت سالمند برای برخاستن از صندلی تا نشستن مجدد وی، با ثانیه شمار زمان گرفته می‌شد. چنانچه زمان انجام این فعالیت حداکثر ۱۲ ثانیه به طول بیانجامد، تست را طبیعی و اگر زمان تست بیش از ۱۲ ثانیه طول می‌کشید، تست غیرطبیعی قلمداد می‌شد.
او اضافه کرد: اگر سالمند با ابزار کمکی مثل عصا یا واکر راه میرفت، این تست با استفاده از آن، انجام می‌گرفت. در تمامی مراحل انجام تست، ایمنی سالمند نیز در نظر گرفته شد چنانچه تست تعادلی طبیعی بود باز هم سالمند در گروه احتمال کم سقوط طبقه بندی می‌شود و چنانچه نتیجه تست طبیعی نبود پرسشنامه فعالیت ابزاری روزانه زندگیIADL برای سنجش هراس از سقوط در سه سطح ضعیف، متوسط و شدید تکمیل و بعنوان سالمند دارای احتمال سقوط طبقه بندی می‌شد.

اهمیت توجه به محیط زندگی سالمند در ارائه خدمات مراقبتی پس از سقوط
اسداللهی اعلام کرد: یافته های این تحقیق نشان داد که نوع سکونت شهری یا روستایی بر عدم تعادل، تجربه سقوط و ترس از سقوط مؤثر بودند و محیط آلوده ۶۳برابر می تواند هراس و ترس از سقوط را دامن بزند. در واقع نسبت شانس آلودگی هوا در رخداد هراس از سقوط و عدم تعادل سالمندان (OR = ۶۳.۴۹)  است و در این تحقیق متوجه شدیم تأثیرات آلودگی در بانوان به مراتب بیشتر است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز اضافه کرد: به نظر می رسد یک رابطه دوسویه بین عدم تعادل و ترس از سقوط وجود دارد. سالمندانی که دچار عدم تعادل هستند ممکن است در صورت نامساعد بودن شرایط فردی، محیطی وعدم حمایت اجتماعی دچار سقوط و زمین خوردگی شوند و این تجربه منجر به ترس از سقوط و کاهش خود کنترلی در هنگام انجام فعالیت می شود.
اسداللهی توصیه کرد: در ارائه خدمات مراقبتی پس از سقوط توجه به محیط زندگی سالمند اهمیت دارد و سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامت لازم است که این موضوع باید برای سیاستگذاران سلامت به ویژه سیاستگذاران سلامت روستاییان، محور توجه باشد.

گفت و گو از فرزانه قنبر دزفولی

برچسب‌ها سالمندی سالمندان شیراز آلودگی هوا دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز فارس استاد دانشگاه

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سالمندی سالمندان شیراز سالمندی سالمندان شیراز آلودگی هوا دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز فارس استاد دانشگاه دانشگاه علوم پزشکی شیراز استاد دانشگاه محیط و آلودگی ترس از سقوط آلودگی هوا زمین خوردن استان فارس سابقه سقوط شهر شیراز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۳۲۶۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

با کاندیداهای راه‌یافته به دور دوم انتخابات مجلس دو حوزه انتخابیه فارس آشنا شوید

با اعلام نتایج انتخابات در حوزه انتخابیه شیراز و زرقان، تکلیف انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در فارس مشخص شد و منتخبان مردم در این دوره و همچنین کاندیداهایی که به دور دوم راه پیدا کردند، معرفی شدند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از فارس، با اعلام نتایج دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، در حوزه انتخابیه شیراز و زرقان، «روح‌الله نجابت» با ۷۸ هزار و ۳۵۱ رای و «جعفر قادری» با ۵۹ هزار و ۶۲ رای به مجلس راه پیدا کردند و از دو حوزه شهرستان شیراز و زرقان و حوزه انتخابیه مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد به دور دوم کشیده شده است.

حوزه انتخابیه شیراز و زرقان جمعاً چهار نماینده و حوزه انتخابیه مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد یک نماینده در مجلس شورای اسلامی دارند.

انتخابات دور دوم مجلس شورای اسلامی به منظور انتخاب دو منتخب دیگر حوزه شیراز و زرقان روز جمعه بیست‌ویکم اردیبهشت برگزار می‌شود و تبلیغات دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیه شهرستان‌های شیراز و زرقان هم‌زمان با دیگر حوزه‌های کشور از بامداد سیزدهم اردیبهشت آغاز می‌شود و زمان مجاز تبلیغات این دور از انتخابات تا ۲۴ ساعت قبل از آغاز فرایند رأی‌گیری، یعنی برابر با ساعت هشت صبح روز پنجشنبه بیستم اردیبهشت ادامه خواهد داشت.

«علیرضا پاک‌ فطرت» با ۵۶ هزار و ۳۲۹ رای، «ابراهیم عزیزی» با ۵۲ هزار و ۷۷۳ رای، «سیداسماعیل حسینی» با ۴۹ هزار و ۱۱ رای و «رحمت‌الله مرزوقی» با ۴۷ هزار و ۳۴۱ رای در دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم برای تصدی دو کرسی دیگر حوزه شیراز و زرقان در مرحله دوم رقابت خواهند کرد.

ابراهیم عزیزی: کاندیدای اصولگرا انتخابات دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی از حوزه انتخابیه شیراز و زرقان است که به دور دوم راه پیدا کرد، وی که دارنده کارشناسی ارشد حقوق است، در این دوره انتخابات مجلس ۵۲ هزار و ۷۷۱ رای کسب کرد و در دوره یازدهم نیز با ۱۱۴ هزار و ۳۲۹ رای به عنوان منتخب چهارم مردم شیراز و زرقان به مجلس راه پیدا کرده بود.

از جمله سوابق ابراهیم عزیزی می‌توان به فرماندار شیراز، استاندار هرمزگان و فرمانده ناحیه مقاومت بسیج شیراز اشاره کرد.

علیرضا پاک فطرت: دیگر کاندیدای اصولگرای انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیه شیراز و زرقان است که در این دوره با کسب ۵۶ هزار و ۳۲۹ رای به مرحله دوم این انتخابات راه پیدا کرد، شهردار شیراز و نماینده مجلس شورای اسلامی در دوره یازدهم با کسب ۱۹۳ هزار و ۷۹۰ رای از جمله سوابق پاک فطرت است.

سید اسماعیل حسینی: سومین کاندیدای اصولگرای انتخابات دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی از حوزه انتخابیه شیراز و زرقان است که با ۴۹ هزار و ۱۱ رای به دور دوم این انتخابات راه پیدا کرد، از جمله سوابق وی می توان به عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه شیراز، معاون پژوهشی دانشکده برق و کامپیوتر دانشگاه شیراز، عضو شورای پژوهشی دانشگاه شیراز و موسس و رئیس مرکز نوآوری و تخصصی علوم مهندسی دانشگاه شیراز اشاره کرد.

رحمت‌الله مرزوقی: دیگر کاندیدای اصولگرای انتخابات دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی از حوزه انتخابیه شیراز و زرقان از اساتید گروه مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شیراز است که توانسته با کسب ۴۷ هزار و ۳۴۱ رای به دور دوم انتخابات مجلس در این حوزه انتخابیه راه پیدا کند.

در حوزه انتخابیه مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد که به دور دوم کشیده شده است، نیز در دور نخست «اسفندیار عبدالهی» (اصولگرا) ۱۸ هزار و ۵۹۸ رای و «سیرویس سجادیان» (اصولگرا) ۱۴ هزار و ۵۳۰ رای را از آن خود کردند.

اسفندیار عبدالهی دارای سابقه فعالیت در سپاه فجر استان فارس است و سیروس سجادیان هم سابقه فرمانده انتظامی فارس، جانشین مرکز مطالعات راهبردی فرماندهی کل انتظامی کشور، معاون اطلاعات مرزبانی فرماندهی انتظامی کشور و رئیس شورا علمی پژوهشی مرکز مطالعات راهبردی ناجا را در کارنامه دارد.

کد خبر 749543

دیگر خبرها

  • اهدای ویلچر به خانه سالمندان توسط دانش‌آموزان مدرسه سمای سبز لاهیجان 
  • این پهپاد به کنترل ترافیک در شیراز کمک می کند ؛ روش شناسایی خودروهای متخلف | ویدئو
  • مربی تیم جوانان: فوتبال پایه برای نتیجه گرفتن نیست
  • حمایت دانشگاه علوم پزشکی شیراز از بیماران مبتلا به به سلیاک
  • با کاندیداهای راه‌یافته به دور دوم انتخابات مجلس دو حوزه انتخابیه فارس آشنا شوید
  • زیستگاه های مرجانی خلیج فارس در معرض خطر
  • انتصاب مدیرکل ورزش و جوانان استان فارس
  • درمان بی‌اختیاری ادرار در سالمندان
  • آماده‌باش کامل شهرداری شیراز برای بارندگی‌های پایان هفته جاری
  • بازدید مدیر عامل از شعبه صندوق تامین خسارت های بدنی استان فارس